18 Nisan 2014 Cuma





TÜRKİYE'NİN  İMZALADIĞI  İKİLİ  SOSYAL GÜVENLİK  SÖZLEŞMELERİ


02.04.2014

- Hangi ülkelerle ikili güvenlik gözleşmemiz var?

- Sosyal güvenlik sözleşmeleri nasıl hazırlanıyor? Sözleşmeler üzerinde nasıl değişiklik yapılabiliyor?

- Sözgeşmelerin değiştirilmesi ya da uygulanmasında ne gibi sorunlar yaşanabiliyor?

- İkili güvenlik sözleşmeleri hangi sigorta kollarını kapsıyor?

- ülkelere göre sözleşmeler arasında ne gibi farklar var?


Türkiye'nin imzaladığı ikili sosyal güvenlik sözleşmeleri ve tüm detaylarının konuşulduğu, tartışıldığı programımıza bu hafta program danışmanımız ve Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri araştırma görevlisi Okan Güray BÜLBÜL , Sosyal Güvenlik Kurumu Yurt dışı Sözleşmeler ve Emeklilik Daire Başkanlığından Yaşar AKSOY konuk oldu.

 konuk oldu. 
Sohbetin önemli bölümlerini ve detaylarını sizler için derledik;



Okan Güray BÜLBÜL

'' İkili sosyal güvenlik anlaşmalarının temel mantığı, yurt dışında yaşayan ve çalışan vatandaşlarımızın karşılıklı olarak sosyal güvenlik haklarının korunmasıdır. Kısa vadeli sigorta kazası olarak baktığımızda, iş kazası,meslek hastalığı,analık gibi sigorta kollarından da yararlanmak için ikili güvenlik sözleşmeleri önemlidir.Çünkü nerede çalışırsak çalışalım çalışmaya başladığımız ilk gün bir iş kazasına uğrarsak bunun sonucunda bazı gelir kayıpları  ve  bazı sağlık problemleri yaşayabiliyoruz. Dolayısıyla; bunların koruma altına alınması önemlidir. ''

        
 Yaşar AKSOY 

Sosyal güvenlik sözleşmeleri iki ülkede çalışan kişilerin çalışma hayatı sona erdikten sonra elde ettikleri sosyal güvenlik haklarının aynı şekilde kendi ülkelerine gittikleri zamanda sağlanması amacıyla yürürlüğe konulmuş metinlerdir. 

Şu ana kadar 25 ülkeyle sosyal güvenlik anlaşması yapılmıştır. Bunlar, İngiltere, Almanya, Hollanda, Belçika,Avusturya, İsviçre,Fransa, Danimarka, Libya, İsveç, Norveç, KKTC, Kanada, Makedonya, Arnavutluk, Azarbeycan, Gürcistan, Romanya, Kebek, Bosna-Hersek , Çek Cumhuriyeti, Lüksemburg, Hırvatistan, Slovakya ve Sırbistan gibi ülkelerdir. İlk yaptığımız anlaşma İngiltere ile en son yürürlüğe giren anlaşmamız Sırbistan ile yaptığımız anlaşmadır. Sosyal güvenlik anlaşmaları her iki ülkenin milli mevzuatları, ILO sözleşmeleri, Avrupa sosyal güvenlik anlaşması gibi çalışmaların referans alınarak hazırlanan metinlerdir. Bu çalışmaları yürütürken iki ülkenin iç mevzuatları dikkate alınarak yürütülmektedir. Sözleşmelerin temel prensibi eşitlik prensibidir. Anlaşmalarda sağlık boyutu masraflı olması nedeniyle genellikle ülkelerin çekimser kaldığını görüyoruz.   












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder