16 Eylül 2014 Salı


2014 İNSANÎ GELİŞME RAPORU

10.09.2014



Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP)’nın hazırladığı "İnsani İlerlemeyi Sürdürmek: Kırılganlıkları Azaltmak ve Dayanıklılık Oluşturmak" başlıklı 2014 İnsani Gelişme Raporu Türkiye tanıtım toplantısı TEPAV’da yapıldı. 


2014 İnsani Gelişme Raporu, 187 ülke ve Birleşmiş Milletler tarafından tanınan bölge hakkında değerler sunan ve bu ülke ve bölgeleri sıralayan 2014 İnsani Gelişme Endeksi’ni sunuyor. 

İnsani Gelişme Endeksi,  insani gelişmenin üç temel boyutundaki uzun vadeli gelişmeyi değerlendirmek için kullanılan özet bir ölçüm yöntemi. Bu üç temel boyut, uzun ve sağlıklı bir yaşam, bilgiye erişim ve insana yakışır bir yaşam standardı olarak sıralanıyor. Raporda ayrıca, 145 ülkeyi kapsayan Eşitsizliğe Uyarlanmış İnsani Gelişme Endeksi, 148 ülkeye yer verilen Cinsiyete Dayalı Gelişme Endeksi, 149 ülkeyi kapsayan Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi ve 91 ülkenin yer aldığı Çok Boyutlu Yoksulluk Endeksi bulunuyor.  



Rapora göre, dünyada ve Türkiye’de çalışma hayatına ilişkin veriler… Türkiye’nin insani gelişme göstergeleri açısından durumu… Bütün bu konuları program danışmanız Okan Güray BÜLBÜL, Gazi Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Araştırma Görevlisi Deniz ELA ile konuştu. 




Raporun Türkçe özeti için 
http://www.tr.undp.org/content/dam/turkey/docs/Publications/hdr/06%202014%20IGR%20Turkce%20Ozet.pdf

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder